HODET N.N. (2014)
HODET N.N. er et kunstverk som skal appellere til å bruke hodet. Kunstneren bak verket er Marianne Heske. «Hodet vårt er rundt for å tillate tanken å skifte retning.» Francis PicabiaSKULPTUREN
Lengst oppe i Torshovdalen i Oslo står HODET N.N. og skuer utover byen og fjorden. På avstand kan verket vekke undring. Går man nærmere blir man møtt av en massiv skulptur og et klassisk, lite amfi.
HODET N.N. er en gigantisk forstørrelse av et klassisk dukkehode som Marianne Heske kjøpte på loppemarked i Paris i 1971, og som siden har vært en viktig rollespiller i hennes kunst. HODET N.N. er 7 meter høyt og støpt i bronse etter modell av det lille, franske dukkehodet.
Utenpå dukkehodet er det tegnet røde streker og tall. Disse er hentet fra frenologien, en foreldet lære fra 1800-tallet. Ifølge frenologien var menneskers evner og karaktertrekk knyttet til bestemte områder av hjernens overflate. Strekene og tallene er inspirert av frenologikart som viser plasseringen av ulike evner og sanser.
– Hodet er tomt inni, så det er plass til store tanker. Og hva enn man tenker om HODET N.N., kommer det fra ens eget hode. En “thinktank”, sier Heske.
Marianne Heskes intensjoner med verket er at publikum skal få anledning til å bruke HODET N.N. og la tankene fritt strømme rundt. I Torshovdalen skal amfiet være et sted å sitte ned hvor man har godt utsyn både til HODET N.N. og til utsikten over Oslofjorden. Nesten som et dukketeater.
MARIANNE HESKE (f. 1946)
Marianne Heske er en av Norges mest anerkjente kunstnere. I sine arbeider benytter hun tradisjonelle grafiske teknikker, fotografi, collage og installasjoner, og har vakt stor oppmerksomhet i inn- og utland med sine videomalerier. Heske har vært en pionér innen konseptkunst i Norge; kunst hvor ideen bak verket utgjør selve mediet og utformingen. Dukkehodet går ofte igjen i hennes arbeider. Heske har gjort flere offentlige utsmykninger og er godt representert i museer og samlinger.
PLASSERINGEN
Torshovdalen ligger i Sagene bydel i Oslo kommune. Dalen brer seg ut mellom Trondheimsveien i øst, Sinsenkrysset i nord, bebyggelsen på Torshov i vest med utsikt mot syd.
Da Marianne Heske ble invitert av Sparebankstiftelsen DNB til å lage en skulptur på et selvvalgt sted i Oslo valgte hun Torshovdalen. Heske synes dalen er en perle, vakker og anonym.
– Dalen fortjener å komme frem i lyset med et sted mennesker kan oppsøke for samvær og diskusjoner. Som i antikkens amfier, sier Heske.
Skulpturstopp er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB til kommuner på Østlandet.
Les mer om Skulpturstopp.
Kontakt oss:
post@skulpturstopp.no
Personvernerklæring
Opphavsrett/BONO